Hodnik Metronik v anamorfni perspektivi

Iluzija v poslovni stavbi Metronik

Hodnik v drugem nadstropju poslovne stavbe Metronik, na oddelku programerjev, je treba urediti tako, da bo svetlejši, prijaznejši in zanimivejši. Predlagani posegi obsegajo: 

  1. grafično obeležbo zadnje strani hodnika,
  2. grafično obeležbo desne strani hodnika,
  3. spiralno grafiko v anamorfni perspektivi,
  4. nova stropna svetila v hodniku.

Analiza obstoječega stanja

Hodnik je relativno ozek in dolg prostor, ki se optično konča s steno, kar še povečuje občutek utesnjenosti in nelagodja. Prostor je tudi vizualno neuravnotežen. Na levi strani hodnika so steklene stene proti pisarnam, ki so z delno drobno vzorčasto strukturo peskane folije relativno močan element. Na desni strani je gola bela stena. Vhodna vrata v prostor so ob desni strani hodnika in se odpirajo stran od stene, kar pomeni, da smo ob vstopu v prostor povsem ob njegovi desni steni, to pa še dodatno pripomore k občutku utesnjenosti. Obstoječa osvetlitev hodnika sicer zadošča funkcionalnim potrebam tudi v primeru pomanjkanja naravne svetlobe, pozitivnega vpliva na ambient pa ne zagotavlja. 
 

Zastavljena projektna naloga


Hodnik je treba urediti tako, da bo svetlejši, prijaznejši in zanimivejši. Predvidoma z uporabo grafičnih elementov, kot npr. barva na stenah, dekorativni elementi, fotografije, umetniška dela, in svetlobe.

prikaz anamorfne perspektive v prostoru

Opis zasnove in oblikovnega koncepta

1. Grafična obeležba zadnje stene hodnika

Grafično izrazita stena na koncu hodnika usmerja pogled in zagotavlja točko interesa ter tako steno navidezno približa oz. prostor optično skrajša. Grafika se vsebinsko navezuje na podobo vsem znane novodobne klasike “digital rain” iz filma Matrix, pri čemer je vsebina digitalnega dežja binarna koda, saj gre za pisarne računalničarjev - programerjev. 

 

bel hodnik v poslovnih prostorih
Steno na koncu hodnika je treba grafično obeležiti
hodnik Metronik pri programerjih
Grafično izrazitejša stena prostor optično skrajša
Delno obeležen hodnik Metronik

2. Grafična obeležba desne strani hodnika

Celotna desna stran hodnika je opremljena z manj izrazito grafiko “digital rain”, ki prehaja iz komaj opaznih proti intenzivnejšim sivim odtenkom. Intenzivnejši odtenki na bolj oddaljenem delu stene pomagajo optično skrajšati prostor. 

 

3. Spiralna grafika v anamorfni perspektivi

Anamorfna perspektiva iz točke pogleda na začetku hodnika - ob vstopu v prostor - prikaže spiralo, ki navidezno sega izven meja hodnika, s čimer obiskovalcu ustvari iluzijo širšega, odprtega prostora. Ob pomikanju po hodniku naprej ali ob pogledu z druge strani se linije, ki sicer tvorijo spiralo, razpotegnejo v mehke organske krivulje, ki prostor popestrijo in razgibajo. 

Bel hodnik v poslovni stavbi
Anamorfna perspektiva
Bel hodnik v poslovni stavbi
1. korak
Zadnja stena hodnika obeležena
2. korak
Grafično obeleženi dve steni hodnika
3. korak
Spirala v anamorfni perspektivi
4. korak
obeležba sten anamorfne spirale
5. korak
obeležba sten anamorfne spirale
6. korak
obeležba sten anamorfne spirale
7. korak
dizajnerske luči na stropu hodnika

4. Nova stropna svetila v hodniku

Štiri obstoječe stropne reflektorje, katerih svetloba je ozko usmerjena in namenjena usmerjenemu osvetljevanju posameznih delov prostora, smo nadomestili z visečimi svetili. Predlagan izbor svetil je sodobne abstraktne oblike. Izbrana velikost ima pozitiven vpliv na dinamiko prostora tudi, kadar luči niso prižgane, a hkrati zaradi transparentne žične konstrukcije v prostoru delujejo lahkotno in nevsiljivo. Transparentna konstrukcija zagotavlja širjenje svetlobe v vse smeri in s tem celovito osvetlitev prostora, vključno s stropom, kar prostor navidezno poviša in razbremeni. Zaradi odprtega pogleda na žarnice je smiseln izbor žarnic z LED-filamenti, ki zmanjšujejo bleščanje.

 

prikaz grafike anamorfne spirale
Iluzija v Metroniku
Prigode iz zakulisja
Psihadelija

Matej (Pe): »Mogoče bi mogla biti grafika bolj gosta, da dobimo več detajlov.«
Matej (Pu): »Katero grafiko misliš? A spiralo?«
Matej (Pe): »Da.«
Matej (Pu): »Lahko v ponedeljek testiramo. Pretiraval pa jaz ne bi. Bo hitro psihadelija. Namen je optična razširitev prostora. Mislim, da to deluje. Tudi vzorci, ki ob tem nastanejo po prostoru, so mi simpatični in ne prebogati. Svoje bo dodala še grafika na stenah.
Matej (Pe): »Čeprav, psihadelija je kul (rainbowsmile)!«
Matej (Pu): »LOL. Pridite na Metronik! Če najdete do pisarne, ne da se trikrat spotaknete in dvakrat bruhate, dobite kavo.«

Pa tudi na izvedbo moramo malo misliti. Če bodo malarji imeli 4 dni dela, da vse to pomaskirajo in poštrihajo ali če bo za razrezat in polepit 150 m2 folije, bomo najbrž na štirikratnem budgetu.

Damjan Šemrl

Uspešni projekti

Poskrbimo za celotno podobo

Vsak posel skriva v sebi zgodbo, ki jo je vredno deliti.
V 3D Artu jo pomagamo prepoznati ter oblikovati na način, da se bo o njej govorilo.