notranjost showrooma techtrade

Showroom/učilnica TechTrade

Barve so premišljeno dozirane tako, da prostor nekoliko poživijo, ga povežejo z grafičnimi vsebinami ter elementi opreme in ga s tem naredijo prijetnejšega. Mehka talna obloga ima pozitiven vpliv tudi na akustične lastnosti prostora – zvok razprši in duši.

Zastavljena projektna naloga

TechTrade želi prenoviti prostor, v katerem izvaja izobraževanja.

  • Izobraževanja so 1- ali 2-dnevna, maksimalno število udeležencev je 8 + učitelj.
  • Prostor obsega 4 funkcionalna področja; osrednji prostor oz. učilnico, kotiček pod stopnicami, stopnišče, sobo s serverji in podest, namenjen 3D-tiskalniku. Posegi v sklopu prenove vključujejo prve tri, v sobo s serverji in na podest pa ne posegamo.
  • Ambient je treba preurediti tako, da bo odražal raven izdelkov in storitev podjetja TechTrade ter znanja, ki ga v njem posredujejo. Poskrbeti je treba, da bo 8-urno bivanje v njem prijetnejše. V sklopu grafičnih obeležb je treba izpostaviti blagovne znamke: Leviton, Hilook, Mikrotik, Tenda, Ubiquiti, Triton, Toten. Zaradi zastiranja sončne svetlobe poleti in preprečevanja pogledov na strežnike so okna večino časa zasenčena in se lahko izkoristijo kot dodatne površine za grafično obeležbo.

 

ucilnica techtrade pred prenovo1
Ambient naj odraža raven izdelkov in storitev TechTrade
ucilnica techtrade pred prenovo2
Okna se lahko izkoristijo kot površine za grafično obeležbo
ucilnica techtrade pred prenovo3
Poskrbeti je treba, da bo 8-urno bivanje v njem prijetnejše
ucilnica techtrade pred prenovo4
Izobraževanja so 1- ali 2-dnevna, max. število udeležencev je 8
notranjost showrooma/ucilnice tech trade1

Arhitekturna zasnova

Osrednji prostor

Mize, ki so sedaj izvedene kot niz več manjših mizic, smo nadomestili z eno večjo mizo. Oblika mize je premišljeno nekoliko nepravilna. Njena forma učinkuje sodobno, ob vhodu v prostor je malce ožja, da optično ne zapira oz. omejuje vhoda v prostor, njeni vogali so poštevno prirezani, da predstavlja čim manjšo fizično oviro ter da se njena velikost (240 x 150 cm) optično nekoliko zmanjša. Predlagana rešitev omogoča več pretočnosti okrog mize ter dober pogled sedečih na projekcijsko platno in predavatelja. Za zmanjševanje medsebojnih stikov smo na mizah predvideli premične in odstranljive pregrade iz pleksi stekla. Za enostavnejši priklop na električno omrežje in LAN sta na mizni plošči predvidena inštalacijska kanala, pokrita z dvižnim pokrovom. Inštalacije na mizi se z obstoječimi priključki lahko poveže znotraj pohodnega inštalacijskega kanala.

Mizo smo postavili na razdaljo cca. 100 cm od stene z okni, s čimer je omogočen normalen dostop do sedežev na tej strani, hkrati pa je prehod ob sobi s strežniki zaradi tega širši in bolj odprt. Da bi ob taki poziciji mize vsi slušatelji dobro videli na projekcijsko platno, smo platno prestavili cca. 50 cm v desno, tako da je poravnan s središčno osjo mize.

Da bi zmanjšali vpliv nekaterih elementov, ki povečujejo vtis natrpanosti, neurejenosti in pretirane razdrobljenosti prostora, smo predvideli:

  • masko pred steno z okni, ki za seboj skriva radiator,
  • oblogo parapetnega zidu in ograje na podestu s 3D-tiskalnikom,
  • oblogo T-nosilca strešne konstrukcije pred okni.

Mizica za predavatelja je izvedena v obliki konzolne police v kotu med oknom in stebrom v vogalu. Oblika izhaja iz oblike osrednje mize.
Steno med vhodom v učilnico in stebrom ob oknu smo prelepili s folijo, ki omogoča pisanje z markerji piši-briši, tako da služi kot tabla, uporabna v izobraževalnem procesu, ali mesto za obvestila.

notranjost showrooma/ucilnice tech trade2

Stopnišče in kotiček pod podestom

Da bi prostor pod podestom in za stopnicami čim bolj izkoristili, smo predvideli odpiranje čelnih strani obstoječih stopnic. S tem posegom je vizualno zelo razbremenjen tudi osrednji prostor, še večji učinek pa ima ta poseg na kotiček pod podestom, ki ga tako povežemo z osrednjim prostorom, osvetlimo in naredimo prijetnejšega. Ob zadnjo steno tega kotička smo postavili udobno sedežno garnituro, pred njo pa manjšo kavno mizico. Vidni del desne in zadnje stene tega dela smo spremenili v zeleno »živo steno«. Prekrili smo jo s ploščami mahu, ki celoten prostor osvežijo in vanj vnesejo mehkobo, svežino in domačnost. S stopnic smo odstranili leseno ograjo in namesto te predvideli nov ročaj, nameščen na zunanjo steno.

Grafika in komunikacija

Stene smo izkoristili za obogatitev prostora z grafičnimi vsebinami.

Iz polkrožne linije, ki je del logotipa TechTrade, je izpeljan krožni grafični element, ki se pojavlja kot element dopolnjevanja ali povezovanja grafičnih vsebin ter kot samostojen dekorativni element.

Zadnja stena prostora je prva, ki jo obiskovalec ob vstopu v prostor zagleda, zato smo ji namenili vsebino, povezano s podjetjem. Tako smo nanjo umestili logotip TechTrade, ki ga osvetljuje na steno nameščena linijska svetilka. Pod njim so štiri uokvirjene grafike s trditvami, ki podpirajo strokovnost podjetja in njegovih storitev.

Na linijo prehoda med barvnima odtenkoma stene, pred stopnišče, smo nanizali izbrane mejnike v razvoju informacijske tehnologije, mednje pa smo umestili tudi ustanovitev podjetja TechTrade.

V kotičku pod podestom smo na steni, obloženi z mahom, umestili še tri okvirje z grafikami, ki vsebujejo zanimivosti, povezane s svetom informacijske tehnologije.

Na steno ob vhodnih vratih smo umestili logotipe blagovnih znamk, ki jih podjetje zastopa.

graficna obelezba za ucilnico techtrade1
Trditve, ki podpirajo strokovnost podjetja
graficna obelezba za ucilnico techtrade2
Izbrani mejniki v razvoju informacijske tehnologije
graficna obelezba za ucilnico techtrade3
Zanimivosti, povezane s svetom informacijske tehnologije
graficna obelezba za ucilnico techtrade4
Zanimivosti, povezane s svetom informacijske tehnologije
graficna obelezba za ucilnico techtrade5
Zanimivosti, povezane s svetom informacijske tehnologije

Materiali in barve

Tla smo prekrili z iglano talno oblogo (tepihom), sestavljenim iz kvadratnih plošč v barvah, ki izhajajo iz podobe podjetja. Osnovne uporabljene barve (hladnejša odtenka zelene) sestavljajo ponavljajoč karo vzorec, ki ga dodatni barvi nekoliko popestrita. Ob vhodu je dodatna tretja barva beige, ki proti kotičku za stopnicami vedno bolj prehaja v svetlo zeleno. Barve so dozirane tako, da prostor nekoliko poživijo, ga povežejo z grafičnimi vsebinami ter elementi opreme in s tem naredijo prijetnejši. Mehka talna obloga ima pozitiven vpliv tudi na akustične lastnosti prostora – zvok razprši in duši.
Stopnice so oblečene v temnejši odtenek beige barve iglane talne obloge. V enakem materialu in barvi je tudi nizkostenska obroba celotnega prostora.
Prostor optično popestrijo večinoma linijski elementi v črni barvi, ki v ambient vnašajo previdno dozirano mero sodobnosti in tehnološke dovršenosti. Poleg obstoječega vhoda v sobo s serverji so v tej barvi podnožje in obroba velike mize, maska pred radiatorjem, nosilni element in ročaj stopnišča, vsa nova svetila.
Miza in lesena obloga podesta s 3D-tiskalnikom sta iz oplemenitenih ivernih plošč z vzorcem svetlega hrasta. Miza je obrobljena z robnim trakom v črni barvi.
Stene so beljene v dveh odtenkih: v osrednjem prostoru in pod podestom v svetlejšem odtenku vanilije, ob stopnišču ter na podestu pa v nekoliko intenzivnejšem odtenku beige barve. Prehod med odtenkoma poteka v poševno nagnjeni liniji, ki na steni ob stopnicah uravnoteži učinek višinskega preskoka stropa, na drugi strani pa ublaži vpliv nekoliko navzven nagnjene stene na podestu.
Stoli se večinoma barvno navezujejo na barve, uporabljene v talni oblogi, dva pa smo kot poudarek in popestritev ambienta predvideli v živahnejši barvi.

Osvetlitev

V tako majhnem prostoru ima svetloba veliko vlogo. Obstoječa svetila sicer nudijo ustrezno osvetljenost prostora, nimajo pa večje vloge pri ustvarjanju prijetnega ambienta. V prostoru smo zato predvideli dodatna svetila, ki lahko obstoječa tudi v celoti nadomestijo.

Pod stropom je niz treh visečih linijskih svetil, ki so razvrščena v vizualno nadaljujočo cik-cak linijo. Ta linija se na čelni steni nadaljuje v linijsko svetilo, obrnjeno proti stropu, in ta v linijsko svetilo nad vhodom v server, obrnjeno proti stropu, in še naprej v liniji, ki osvetljuje steni, obloženi z mahom. Na drugi strani – zadnji steni - pa se cik-cak linija vizualno nadaljuje v stensko svetilo, ki osvetljuje logo TechTrade v grafiki stene.

Podosvetlitev smo predvideli tudi v prostoru za strešnim nosilcem pred okni.

prenovljen ambient ucilnice tech trade1
prenovljen ambient ucilnice s pogledom na vhodna vrata
prenovljen ambient ucilnice tech trade s pogledom skozi vhod
Showroom/učilnica Techtrade
Prigode iz zakulisja
primerjava dveh barvnih razlicic prostorov
Zlomljeno oko

Po milijon in eni korekturi, od barve stolov, do blazin na kavču, pa robov na mizi in ne vemo še kaj, Matej (Pu) uploada že 74. predogled s pripisom: "Samo barve kavča so drugačne ... da si ne bo kdo uča zlomu, ko bo iskal razlike."
Mi: (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)

Raziskave kažejo, da je wifi v hotelu bolj pomemben od pogleda na morje, parkirišča in obilnega zajtrka.

ne najdemo vira ;P

Uspešni projekti

Poskrbimo za celotno podobo

Vsak posel skriva v sebi zgodbo, ki jo je vredno deliti.
V 3D Artu jo pomagamo prepoznati ter oblikovati na način, da se bo o njej govorilo.