Premium obeležba prodajnih polic v Merkurju

Obeležba prodajnih polic Merkur TEO

Merkur se želi obiskovalcem trgovine predstaviti ne le kot prodajalec posamičnih komponent/naprav za ogrevanje, temveč kot ponudnik celovitih ogrevalnih rešitev, ki so v koraku z aktualnimi trendi. Trajnostna energetska oskrba TEO zagotavlja nižje stroške, manj onesnaževanja in večjo zanesljivost oskrbe z energijo. Merkur razpolaga z vsem potrebnim znanjem ter svojim naročnikom v nakupnem procesu zagotavlja ustrezno svetovanje glede na njihova tehnična izhodišča ter nudi celovit proces od ideje do montaže.

Zastavljena projektna naloga

Naročnik želi v sklopu prenove TC Merkur Primskovo implementirati nov koncept predstavitve celostne ponudbe na področju energetske oskrbe.

Želen look & feel: premium in minimalistično (več antracit sive, a še vedno v okviru Merkurjevih barv).

Obravnavano območje zajema eksponate, ki so jim namenjeni trije obstoječi prodajni regali, v okviru katerih bodo predstavljeni naslednji izdelki: fotonapetostni panel, razsmernik, omarica z varovalkami, polnilnica za avto Tesla, polnilnica za avto Etrel, toplotna črpalka Orca, hišni hranilnik Tesla, IR-panel, pločevinasti radiator.

Faze projekta

 1. Vsebinski sestanek in ogled lokacije
 2. Interna in eksterna raziskava
 3. Razvoj in oblikovanje oblikovnega koncepta
 4. Razvoj komunikacije, oblikovanje prostora in grafične zasnove
 5. Predstavitev zasnove naročniku
 6. Korekture po prejetih pripombah naročnika
 7. Predstavitev projekta
 8. Finalne korekture, načrti in priprava za tisk

Vsebinska izhodišča naročnika

 • Osnovno sporočilo, komunikacija, informacija je na spletni strani TEO.
 • Elementi naj se med seboj povezujejo v eno zgodbo.
 • Na sredini oziroma odvisno od postavitve elementov se lahko umesti TV za predvajanje različnih vsebin na to temo.
 • Na posebni tabli predstaviti naše storitve oziroma ponujanje celovite rešitve (od ideje do rešitve, financiranje, montaža, svetovanje, jamstvo, subvencije EKO sklada …).
 • Poudariti prednosti takega sistema in predvsem finančno upravičenost.
 • Kontaktne številke oziroma različne poti do informativne ponudbe.
 • Za vse elemente naj bodo na voljo pleksi stojala/nosilci za dodatna gradiva (letaki, brošure).
Prazen-regal-Merkur-TEO-za-obelezbo
razlicni-prostori-ambienti-za-prikaz-toplote

Predstavitev konceptov

Merkur se želi obiskovalcem trgovine predstaviti ne le kot prodajalec posamičnih komponent/naprav za ogrevanje, temveč kot ponudnik celovitih ogrevalnih rešitev, ki so v koraku z aktualnimi trendi. Trajnostna energetska oskrba TEO zagotavlja nižje stroške, manj onesnaževanja in večjo zanesljivost oskrbe z energijo. Merkur razpolaga z vsem potrebnim znanjem ter svojim naročnikom v nakupnem procesu zagotavlja ustrezno svetovanje glede na njihova tehnična izhodišča ter nudi celovit proces od ideje do montaže.

 

Izdelki, katerih primarni namen ni posamična prodaja, je treba povezati v smiselno celoto, kar komunicira celovitost ponudbe. Celovitost dodatno podpremo s povezavami med posameznimi napravami. Glede na to, da je delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn v Sloveniji lani znašal le 1,8 %* in je okvirna začetna naložba vredna cca. 11.000 €, gre za premium ogrevalni sistem. Osnovna barva, ki smo jo na obeležbi uporabili (in je bila tudi želja naročnika), je antracit. Želeni podosvetljeni poudarki in trava pa komunicirajo čistost in ekološkost izbire ter visoko tehnologijo. Oba oblikovna koncepta komunicirata stiliziran objekt, pri čemer drugi nekoliko bolj nagovarja končne uporabnike.

Vir: http://pv.fe.uni-lj.si/files/Pregled_fotovoltaicnega_trga_v_Sloveniji_2020.pdf

obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba1
Koncept ponazarja stiliziran objekt s poševno streho
obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba2
Podosvetlitev poudari dinamično razgibanost površine
obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba3
Podosvetlitev dvigne obeležbo na višjo, premium raven

Koncept "Earthwarmth"

Obeležba regalov s svojo obliko ponazarja stiliziran objekt s poševno streho in nišami.
Na streho so nameščeni fotonapetostni paneli (za boljši učinek smo s paneli prekrili celo streho), ostali izdelki pa so umeščeni v osvetljene in z zeleno barvo materiala poudarjene niše. Pred izdelki so čez niše nameščene plošče pleksi stekla, na katerih so podrobnejše informacije o izdelkih.
Plošče sprednje strani obeležbe so po globini zamaknjene, med njimi so ozke fuge. Podosvetlitev plošč še poudari dinamično razgibanost površine, popestri in obogati sicer zelo tehničen videz obeležbe ter ga dvigne na višjo, premium raven.

 

Koncept »Housepower«

Oblika izhaja iz stilizirane podobe več manjših medsebojno povezanih objektov – hišk.
Fotonapetostni panel je za boljšo vidnost nameščen na poševno streho, nagnjeno proti obiskovalcu, drugi dve pa sta za bolj nazorno ponazoritev hišk obrnjeni v pravokotno smer.
Izdelki so umeščeni v notranjost večjih niš, ki z obliko sledijo konturam hišk. Niše so ob hrbtišču osvetljene s pasom zelene svetlobe, osvetlitvi izdelkov pa služi bela svetloba na stropu.

 

obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba4
Oblika izhaja iz stilizirane podobe hišk
obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba5
Niše so ob hrbtišču osvetljene s pasom zelene svetlobe
obelezba-merkur-regala-trajnostna-energetska-oskrba6
Osvetlitvi izdelkov služi bela svetloba na stropu

Izdelke smo pri obeh zasnovah razporedili tako, da je tok energije lahko jasno razviden in nazorno prikazan: primarni tok od fotonapetostnih panelov prek razsmernika in varovalk v baterijo ter sekundarni iz baterije prek varovalk k posameznim porabnikom. Terciarni (če je to smiselno) pa prikazuje tok toplote iz toplotne črpalke proti radiatorju. Izdelki so v grafiki med seboj smiselno povezani z linijami različnih barv, ki prikazujejo medsebojne povezave. Kupci si tako lažje tolmačijo delovanje celotnega sistema in funkcijo posameznih komponent. Pri obeh postavitvah smo predvideli tudi nosilec za brošure z dodatnimi informacijami.

 

Oba koncepta s svojo obliko, dimenzijami, grafično obeležbo in svetlobnimi poudarki privlačita poglede in zanimanje obiskovalcev že z večje razdalje. Ob približevanju se smiselno povečuje tudi količina informacij v vidnem polju kupca.

obelezen-regal-merkur-TEO-primskovo
merkur-teo-predlog-oblikovalskih-smernic

Predlog oblikovalskih smernic za program TEO

Osnovne oblikovne smernice izhajajo iz koncepta obeležbe prodajnega regala, ki je bila izvedena v trgovini na Primskovem. Naročnik je želel program TEO predstaviti na višji, premium ravni, zato je osnova temnejša s poudarki v zeleni in rumeni barvi.

Izpeljava na ostale materiale sledi enaki logiki. Nova komunikacijska platforma je dinamična, omogoča nivojsko podajanje informacij, v svojem bistvu pa še vedno sledi osnovnim Merkurjevim smernicam.

Osnovni grafični elementi nove podobe

1 | Podlaga z logotipom
Podlaga naj bo vedno temno siva (90 % black). Logotip Merkur TEO je vedno postavljen v zgornji levi kot. Pasica nad logotipom ga vizualno fiksira ter ustvarja povezavo z zeleno pasico, ki je podložena produktni fotografiji.

2 | Fotografija produkta s podloženo pasico
Zelena pasica je ključni element, ki povezuje različne materiale ter določa podobo. Postavljamo ga pod fotografijo produkta.

3 | Besedilo / vsebina
V tovrstnih materialih vedno uporabljamo tipografijo Intelo. Če se v oglasu pojavi vsebina iz programa “VSE UREJENO”, to izpostavimo z rumeno barvo.

letak-merkur-teo
oglas-merkur-teo1
oglas-merkur-teo2
Dva stavka
Prigode iz zakulisja
Arhitekt tekstopisec

Julija uploada besedilo za predstavitev projekta: »Po moje manjka nek opis arhitekturne zasnove; če se tudi vama zdi, naj Matej (Pu) napiše 2 stavka, ostalo mislim, da sem pokrila.«
Matej (Pu): »Jaz sem na hitro prebral in nimam pripomb. Bom probal tri stavke spravit skup za Earthworm in Hauspaua koncepta.«
Julija: »Dej mi samo na skype, če boš kaj imel, da pastam v projektno mapo.«
… in pošlje besedila za eno avtorsko polo.
Julija: »Matej (Pu) 2 stavka 🤣.«
Matej (Pu): »🤣 Dokler nisem začel pisat, se mi je zdelo, da tudi dva stavka ne spravim skup.«

 

Od ideje do zanesljive samooskrbe z energijo.

Merkur - vse urejeno

Uspešni projekti

Poskrbimo za celotno podobo

Vsak posel skriva v sebi zgodbo, ki jo je vredno deliti.
V 3D Artu jo pomagamo prepoznati ter oblikovati na način, da se bo o njej govorilo.