pos-stojalo-knjiznica-domzale

Stojalo za knjige za Knjižnico Domžale

Knjižnica Domžale je želela posodobiti območje pred informacijskim pultom, ki je namenjeno izpostavitvi aktualnih projektov in dogodkov. Namen posodobitve je bil, da se zagotovi funkcionalnost, estetska skladnost s preostankom knjižnice ter da se stojalo lahko prilagodi različnim priložnostim z različnimi obsegi izpostavitev. Želeli so predvsem izpostavitev knjig, vrečk s knjigami, hkrati pa stojalo, ki bo pripomoglo k lažjemu označevanju dogodkov. Stojalo je prilagojeno temu, da ga zaposleni sami prenašajo, izdelajo in zamenjajo pasice za označevanje dogodkov, prilagajajo obliko in če potrebujejo dodatni prostor v knjižnici, ga tudi sami pospravijo.

inspiracija-knjiznica-domzale
POS-stojalo-knjiznica-domzale-kubusi3
Enostavno pospravljanje
POS-stojalo-knjiznica-domzale-kubusi1
Prilagodljiv sestav za vsako potrebo
POS-stojalo-knjiznica-domzale-kubusi2
Vsestranska uporaba izpostavitev

Predstavitev koncepta "Kubus"

Modularni elementi opreme so izdelani v obliki kubusov in so, za maksimalno transparentnost postavitev, brez hrbtišč. Dinamična razgibanost postavitve v prostoru deluje manj omejujoče. Kubusi so narejeni tako, da omogočajo zlaganje v različne postavitve z enostavnim medsebojnim stikanjem utorov na stranicah. Izdelani so iz lesa (vezane plošče) in delno lakirani z brezbarvnim lakom, delno pa v oranžni barvi, ki postavitvam doda nekaj živahnosti in pestrosti.
Za opremo obeh strani prostora pred informacijskim pultom sta za knjižnico predvidena dva kompleta, od katerih vsak obsega:

 • 1 paravan 810 x 410 x 1020 mm, lakiran prozorno;
 • 2 kubusa 610 x 400 x 610 mm, lakiran prozorno;
 • 1 kubus 510 x 400 x 610 mm, lakiran prozorno;
 • 1 kubus 410 x 400 x 410 mm, lakiran oranžno;
 • 1 kubus 310 x 400 x 310 mm, lakiran oranžno;
 • 4 nogice 30 x 380 x 20 mm, lakirane prozorno;
 • 4 lončki 80 x 80 x 120 mm, lakirani grafitno sivo;
 • 2 obešali 140 x 30 x 20 mm.

Možnosti kombiranja, prilagajanja in sestavljanja različnih postavitev so praktično neomejene.

Predstavitev koncepta "Abeceda"

Konstrukcija elementov opreme je v celoti kovinska. Površina je v celoti elektrostatično lakirana, kar zagotavlja trajnost in trpežnost. Spodnji boks in zgornji del sta med seboj, za zagotovitev trdnosti, sestavljena z vijačenjem. Uporabljeni so vijaki, ki omogočajo sestavljanje brez orodja. Funkcionalni dodatki se na perforirano hrbtišče paravana nameščajo z natikanjem:

 • kubus 1020 x 570 x 750 mm, na kolesih z žepom za označevanlne napise,
 • paravan 1020 x 300 x1046 mm, s pleksi žepom za označevalne napise,
 • konzolna mizica 500 x 600 x 160 mm,
 • konzolna polica 'KUBUS' 500 x 320 x 320 mm,
 • konzolna polica 'U' 500 x 320 170 mm,
 • lonček 80 x 80 x 120 mm,
 • obešalne kljukice.

V kompletu za eno izpostavitev (npr. za otroški oddelek) so predvideni naslednji funkcionalni dodatki:

 • 3 police "KUBUS",
 • 2 polici "U",
 • 1 mizica,
 • 3 lončki,
 • 2 obešali s kljukicami.
POS-stojalo-knjiznica-domzale-metalni-koncept1
Preprostost elementov in barv sestava
POS-stojalo-knjiznica-domzale-metalni-koncept2
Hrbtišče stojala zaznamuje svet črk
POS-stojalo-knjiznica-domzale-metalni-koncept3
Oranžne kovinske police objemajo domišljijski svet
knjiznica-domzale-otroski-del
knjiznica-domzale-odrasli-del

Predstavitev projekta

Oblikovna zasnova

Za ureditev območja za izpostavitev aktualnih dogodkov so predvideni štirje mobilni modularni elementi; po dva ob vsakem stebru. Zmanjšanju vizualnega vpliva Printboxa pa je namenjen kovinski, delno perforiran paravan. Modularna zasnova elementov omogoča prilagajanje njihovim različnim vsebinam in obsegom. Sestavni elementi so dovolj lahki, da je njihovo nameščanje in premeščanje zelo preprosto.

Spodnji del je oblikovan kot boks, ki je za lažjo dostopnost nekoliko zasukan navzgor proti uporabniku. S tem je preglednost in dostopnost vsebine relativno nizko, pri tleh, bistveno boljša. Boks je za enostavnejše premeščanje postavljen na kolesa, za fiksiranje na mestu postavitve pa so kolesa opremeljena z zavorami. Hrbtišče boksa je perforirano s silhuetami črk in številk. Na sprednjem robu odprtine boksa sta izdelana zavihka iz transparentnega materiala, namenjena vstavljanju označevalnih listkov, ki jih za različne priložnosti lahko izdela osebje knjižnice. Dimenzija listkov zato po širini ustreza papirju velikosti A4. 

Zgornji del je oblikovan kot paravan. Ravno tako kot pri spodnjem boksu je perforirano tudi hrbtišče zgornjega dela. Poleg dekorativne perforacije na hrbtišču pa je, tako na hrbtišču kot stranicah tega elementa, izdelana še dodatna perforacija, ki omogoča nameščanje funkcionalnih dodatkov. Na vrhu paravana je transparenten žep, ki omogoča vstavljanje označevalnih listov.

Funkcionalni dodatki obsegajo dve različni polici, konzolno mizico, lonček in obešala. Na zgornji element oz. paravan se nameščajo v poljubnih kombinacijah ter s tem prostor prilagodijo različnim vsebinam in namenu. Police in mizica omogočajo nameščanje tudi obrnjeno na glavo, s čimer je možnosti različnih kombinacij še več. Vse police imajo na sprednji strani prostor za vstavljenje označevalnih listkov. V kompletu za eno izpostavitev (npr. za otroški oddelek) so predvideni naslednji funkcionalni dodatki: 3 police "kubus", 2 polici "U", 1 mizica, 3 lončki, 2 obešali s kljukicami.

Barve

Barve elementov izhajajo iz barv obstoječe opreme v prostorih knjižnice. Grafitno siva barva spodnjega boksa se navezuje na talno oblogo, srebrno siva barva zgornjega dela in oranžna premičnih elementov pa izhajata iz barve poudarkov pri obstoječem pohištvu.
 

knjiznica-domzale-koncna-vizualizacija
Talna označba
Prigode iz zakulisja
Očitna inspiracija

Pogovor teče o barvi talne označbe, ko Julija komentira, da ji modra barva označbe ni všeč in da sploh ne paše v prostor.

Matej Pu. ji prijazno pojasnjuje, od kod inspiracija, Matej Pe. pa ji kar pošlje sliko, z ogromno rdečo puščico, ki kaže na majhno, ozko tablico pri informativnem pultu, ki je hkrati edina modra stvar v celem prostoru.

You don't have to be CRAZY to work here, we'll train you!

Matej Peternelj

Uspešni projekti

Poskrbimo za celotno podobo

Vsak posel skriva v sebi zgodbo, ki jo je vredno deliti.
V 3D Artu jo pomagamo prepoznati ter oblikovati na način, da se bo o njej govorilo.