POS-stojalo za sveče Perger

POS-stojalo za sveče Perger

Zastavljena projektna naloga je bila izdelati POS-prodajno pultno stojalo, ki bo komuniciralo 250 let staro metodo izdelovanja sveč, ki se je ohranila vse do danes. V podjetju Perger še danes izdelujejo sveče po tej starodavni metodi.

Izhodišča naročnika

  1. Podjetje v 21. stoletju dela enako, kot se je delalo v prejšnjem stoletju - ročno izdeluje sveče iz čebeljega voska, kar je tradicija devetih generacij družine Perger.
  2. Skrivnosti edinstvenih družinskih postopkov izdelave se prenašajo iz roda v rod.
  3. Si to, kar daš! Slogan, ki pritiče izdelkom Perger. Darilo izraža naš odnos do osebe, ki ji ga poklanjamo. Obdarimo lahko tudi sebe, ne le drugih.
  4. Kaj je skupno vsem izdelkom Perger? Tradicija, ročna izdelava, 100-odstotne naravne sestavine, kulturna dediščina, tradicionalna domača in umetnostna obrt, slovensko poreklo, edinstven postopek izdelave, zdravo in okusno.
  5. Izdelki so kulinarični, kultni in etnološki presežek.
     
Perger inspiracija 2
Valjanje sveč obvladajo redki
Perger inspiracija 1
Tradicionalni postopki izdelave
Perger inspiracija 3
Detajli iz pravega zlata

Komunikacija

Krovno sporočilo “Svečarska dediščina, ki se ohranja in razvija že 9 generacij” je value proposition podjetja Perger. Kje je torej vrednost tega, kar je na stojalu? V 250 let stari metodi izdelave, po kateri izdelke povsem enako izdeluje že 9 generacij. Namenoma smo izbrali besedo dediščina, saj ima v primerjavi s terminom tradicija večjo težo in globlji pomen ter še bolj poseže v preteklost oz. zgodovino. 

Da bi pritegnili pozornost, smo na stojalo obesili stenj z voskom, ki predstavlja ročno izdelavo. Redki bodo sicer tehniko izdelave (pre)poznali, zato to dodatno pojasnimo s fotografijo, ki “visečim elementom” da smisel. 

Beseda “razvija” iz krovnega sporočila se nanaša na prispevek, ki ga posamezna generacija doda tradicionalnim izdelkom. Prispevek te generacije je sodelovanje z vrhunskim oblikovalcem Oskarjem Kogojem; tega sicer nismo posebej poudarjali, saj je izpostavljeno že na samih izdelkih. 
Če se prvi argument nanaša na tradicijo oz. kulturno dediščino, se drugi na energetsko vrednost izdelkov. Sporočilo se glasi: “Energija. Podarite življenju harmonijo in dobro počutje.”
 

Težko verjamemo, da sta ta dva argumenta drug drugemu podporna, zagotovo pa bodo eni kupovali izdelke zaradi vrednosti same tradicije, drugi pa zaradi njihovega energetskega učinka. V nagovoru ima posebno težo beseda “podarite”, saj s tem neposredno sporočamo, da je izdelek tudi ali predvsem darilo (sebi ali drugim). 

Če ne uspemo prepričati z nobenim argumentom, ljudje zagotovo ne bodo ostali ravnodušni ob omembi referenc velikih osebnosti. V tem primeru lahko pričakujemo, da bomo v njih vzbudili dodatno zanimanje, zato so na dnu ponujene brošure s pojasnili o izdelkih. 

Ob snovanju komunikacije smo izhajali iz predpostavke, da ljudje ne poznajo družinske zgodbe Pergerjevih, zato smo morali v obilici razlogov za nakup izluščiti tri tiste, ki potrošniku predstavijo “težo” razstavljenega izdelka. 
 

POS-stojalo za sveče Perger

Oblikovni predlog za sveče "krogi"

Osnovni lik, iz katerega je razvita oblika stojala, je krog. Simbolika, povezana s to obliko, je izjemno močna in raznolika. Krog predstavlja življenje in ker nima ostrih robov, simbolizira združitev, večno ponavljanje ter zaščito, vključenost in povezanost. 

Stojalo s svojo obliko deluje razgibano, dinamično in zanimivo. Z zamikom polic glede na sredinsko os okroglega podstavka smo omogočili izkoristek razpoložljivega prostora ter preglednost in dosegljivost razstavljenih izdelkov. 

Vsaka od treh polic je namenjena eni vrsti izdelkov: spodnja energetskim svečam Triglav, srednja zlatim energetskim srcem, zgornja pa energetskim svečam Neskončnost. Velikost polic, namenjenih svečam, omogoča pregleden in urejen razpored najmanj treh velikih, pet srednjih in pet malih sveč v pripadajočih embalažah. Polica, namenjena srčkom, zadošča postavitvi enega velikega in dveh malih izdelkov v embalažah.
 

Opis konstrukcije

 

Konstrukcija stojala je v celoti kovinska, za zagotovitev trajnosti pa v celoti elektrostatično lakirana. Obroba, dno podstavka in polic so prelepljeni s potiskano samolepilno folijo. Grafični elementi so izdelani iz potiskanih plošč iz umetnih mas. 
 

POS-stojalo za sveče Perger alternativni predlog

Oblikovni predlog za sveče "srce"

Težko bi našli bolj ikonično povezavo z lectarstvom, kot je srce. Verjetno ni naključje, da je srce vključeno tudi v logotip podjetja. 

Srce je simbol ljubezni, prijateljstva in dobrote. Nekoč so fantje svojim ljubim podarili lectovo srce. Verjeli so namreč, da je srce skrinjica, v kateri so skrita vsa čustva. Srce je center dobrote ali zla. Da imajo veliko srce, pravimo ljudem, ki jih odlikujejo dobra dejanja. Tistim, ki okoli sebe širijo zlo, pravimo, da so brez srca, imajo trdo srce ali kamen namesto srca. 
Čeprav lectovo srce ni več pogost način izkazovanja naklonjenosti, pa je simbolika srca še vedno enako jasna in močna. Stojalo že s svojo obliko predstavlja izdelke v ustreznem kontekstu dobrih misli, namenov in dejanj ter pozitivne energije. 

Zgornja polica stojala je namenjena predstavitvi izdelkov brez embalaže. Postavljeni so na podeste v obliki srca. Spodnja polica je namenjena zalogi artiklov v embalaži, torej namenjenih prodaji. Prostor spodnje police je razdeljen na tri prekate, v katerih se nahajajo izdelki glede na razstavljeni predmet nad njimi. Levi in desni prekat omogočata zalogo treh velikih, pet srednjih in pet malih sveč, sprednji prekat pa zalogo enega velikega in dveh malih zlatih src v pripadajočih embalažah.
 

Opis konstrukcije

 

Nosilna konstrukcija stojala je v celoti kovinska, za zagotovitev trajnosti v celoti elektrostatično lakirana. Grafični elementi na kovinskih delih so izdelani v obliki nelepljene potiskane folije. Header je izdelan iz potiskane plošče iz umetnih mas. 

POS-stojalo za sveče Perger
Prigode iz zakulisja
Dobrodošlica

Oda 3D Artu

… vi, ki inovativnost vam tuja ni,
vi, ki občudujete vse lepe reči,
vi, ki za boljši jutri skrbite,
ki se radi družite, veselite,
ki radi kaj nenavadnega doživite,
pa vi, ki ste še Gorenjske krvi,
za katere vemo vsi, da jih pamet gor drži.
Vi ste k nam prišli, da videli bi,
kako se pri naši hiši najboljša energija na veliko deli.
Kako delamo iz srca za tisočera,
kako skrbimo za vse ljudi in nam denar glavno vodilo ni.
...

...
Mnogi s celega sveta pri nas so že bili
in ker ste sedaj piko na i naredili še vi dragi moji 3D Artovci,
bomo ves čas obiska pri nas, lepo skrbeli za vas,
vas razvajali, dosti novega boste izvedeli,
ideje za obdaritev svojih najdražjih boste dobili,
videli stvari, ki jih nikjer drugod na svetu ni.
Skratka, naredili bomo vse tako,
da izlet pri nas, ostal bo v najlepšem spominu, za večno vas.
In ker srce veliko imamo,
ga z največjim veseljem z vami deliti znamo.

Hrabroslav Perger

Uspešni projekti

Poskrbimo za celotno podobo

Vsak posel skriva v sebi zgodbo, ki jo je vredno deliti.
V 3D Artu jo pomagamo prepoznati ter oblikovati na način, da se bo o njej govorilo.